FLYVEPIONEREN

ULRIK BIRCH

1983-1913

FØDT
25 OKT 1883

DØD
10 OKT 1913

Birch begyndte 1910 sin flyveruddannelse på Christianshavns flyveskole hos Robert Svendsen, men drog i begyndelsen af 1911 sammen med flyveren Niels Leth Jensen til Paris, hvor han på flyveskolen i Issy-les-Moulineaux fløj solo. Han blev derefter optaget som elev på Farmans aerodrom ved Étampes, hvor han fik sin flyveruddannelse af Maurice Chevillard. I maj 1911 styrtede han ned ved en prøveflyvning og brækkede det ene lår og fik derfor først flyvercertifikatet 1912.

Tilbage i Danmark, havde han “akrobatflyvninger” i København og flyvninger med passager fra Tivoli. 1913 fik han med sit Maurice Farman-biplan Ørnen ansættelse i det nyoprettede Marinens Flyvevæsen som pilotinstruktør. Samme efterår styrtede han under en landing på Kløvermarken og kom så alvorligt til skade, at han godt en uge senere døde af sine skader. Passageren premierløjtnant Just Andreas Thiele, som var elev på Flyveskolen, slap uskadt. Dette var den første flyveulykke i Danmark med dødelig udgang. Han trænede Prins Axel op til flyvercertificat, og formentlig derfor blev han på dødslejet udnævnt som Ridder af Dannebrog.

Det aeronautiske selskab rejste i 1916 mindestenen for Ulrik Birch i Fælledparken. Den er senere flyttet til den nuværende placering i Enveloppeparken ved Stadsgraven. Nærmeste adresse er: Ved Stadsgraven 8, 2300 København. 

Birch var gift med Dagmar Elise Løvenskiold Berg (1887-1968); deres bryllupsrejse foretog de med fly Danmark rundt, hvilket vakte stor opsigt i medierne.

Ulrik Birch iØrnen”, en Maurice-Farman maskine, som senere styrtede ned med Birch ombord.

MINDESTEN

Flypioneren Ulrik Birch; årligt lægger Foreningen Danske Flyvere en buket ved Ulrik Birchs mindesten ved Stadsgraven.

Ulrik Birch blev den første i Danmark, der mistede livet ved flyvning, da  han som instruktør styrtede ned med sit fly og pådrog sig så svære kvæstelser, at han afgik ved døden.

Til Ulrik Brichs minde lod Det Kgl. Danske Aeronautiske Selskab (i dag Kongelig Dansk Aeroklub) kunstneren Georg Ulmer udføre en 1,2 meter høj mindesten i granit med teksten;

“TIL MINDE OM MARINEFLYVEREN ULRIK BIRCH. HAN BLEV DET FØRSTE DANSKE OFFER FOR FLYVNINGEN 10. OKTOBER 1913”.

Monumentet blev afsløret i 1916, først placeret i Fælledparken, men i dag opstillet ved Christianshavns Voldterræn en kilometer fra flyvepladsen på Kløvermarken, hvor Ulrik Birch udførte sine flyvninger og til sidst forulykkede.