OKTOBER FOREDRAG

Danske Flyvere inviterer til foredrag med titlen “Jagerpilot i det frie norske luftvåben” af Thomas Harder.
07. oktober 2025 kl. 1900 på Frederiksborg Slot.

Du inviteres hermed til foredrag af Thomas Harder, forfatter af bogen “BIRK”.

Tidsplan for arrangementet;

1745 Fælles spisning og flyversnak
1900 Foredrag i Riddersalen
2045 Forventet slut

Indbydelse tilgår ca. 3 uger før arrangementet via din email, som du har registreret i foreningen.

Ved spørgsmål kan man kontakte generalsekretaer@danskeflyvere.dk eller telefon 29 91 80 89.
Det er muligt at tage en gæst med.
Kun 70 deltagere – så tilmelding er ”først til mølle”.
Arrangementer kræver tilmelding med fulde navn på alle deltagere, inkl. gæster, henset til adgang på militært område.

“Jagerpilot i det frie norske luftvåben”

”Behold I bare Tordenskjold, hvis vi må få Kaj Birksted,” sagde den norske kong Haakon VII angiveligt ved en officiel middag i København kort efter Anden Verdenskrig.

Da Danmark blev besat og Norge angrebet i april 1940, flygtede den danske marineflyver Kaj Birksted (1915-1996) til Norge for at kæmpe mod tyskerne. Efter få dage ved fronten blev Birksted evakueret til Storbritannien, hvor han – efter et halvt år som krigssejler – blev jagerpilot i det frie norske flyvevåben.

En kammerat sagde om Birksted, at han ”fløj som en engel og skød som Wilhelm Tell,” og med 10 nedskydninger blev Birksted et af luftkrigens ”esser”. Birksted var også en blændende taktiker og en fremragende leder, først af en norsk Spitfire-eskadrille og derefter af en wing med tre eskadriller.

1944-1945 var Birksted højt placeret i den RAF-stab, der planlagde jageroperationerne i forbindelse med landgangen i Normandiet. Han sluttede krigen som chef for en wing, der fløj langtrækkende Mustang-jagere som eskorte for bombefly. I alt fløj han mere end 300 togter over fjendtligt territorium.

Efter krigen blev Birksted en central skikkelse i den danske forsvarsdebat. Han havde stjernestatus i offentligheden og var højt anset i Norge og Storbritannien, men krigserfaring og moderne ideer var ikke i høj kurs i det danske militære system. Efter nogle frustrerende år i Flyvevåbnet kom Birksted til NATO, hvor han sluttede karrieren som civilt ansat ekspert i 1980. Som pensionist boede han i London og besøgte nødig Danmark.

I 2009 blev der opstillet en buste af Kaj Birksted ved siden af busten af Anders Lassen uden for Frihedsmuseet i København. Der står også buster af Birksted på Flyvevåbnets Officersskole og Danmarks Flymuseum, Stauning.

“BIRK” – anmeldelse i Jyllands-Posten

Kaj Birksted er ikke ubeskrevet i den historiske litteratur, men hidtil er det ikke rigtigt lykkedes at knække koden til den tilknappede og gådefulde person, men det laver Thomas Harder om på med denne formidable biografi. Titlen ”BIRK” er flyverheltens kaldenavn i RAF og skal signalisere, at bogen er beretningen om en dedikeret person og et fænomen sat ind i den store historiske ramme. Det hæver den op over den traditionelle biografi, at Harder med Kaj Birksteds case også får eksponeret et væsentligt billede af dansk militærflyvnings historie.

Forfatteren får virtuost udrullet den store historie om Birksted med mange utrolige facetter …

Thomas Harders bog er i biografisk form en fornem skæbnefortælling, der smukt bidrager til en rehabilitering i den folkelige erindringskultur. Det er på alle måder en indsigtsfuldt portræt formidlet med historisk og fintfølende akkuratesse. Den har stoffet i sig til at blive en folkebog.

(Flemming Østergaard, Jyllands-Posten, 28. september 2025) Link til anmeldelsen (kræver abonnement på Jyllands-Posten)